Yoga (yuj), Hindistan kaynaklı olup, kelime olarak “birleştirmek”, “kontrol etmek” ve “birlik” gibi birden çok anlama sahiptir. Benliğimize dönmemize sağlayan yoga, aynı zamanda nefes kontrolü ve enerji farkındalığına sahip olarak kişisel ve içsel bir odaklanma sağlar. Duruş, nefes ve meditasyonun bir birleşimi olan yoga; kendinizle baş başa kalabileceğiniz, beden ve zihinsel sınırlarınızı keşfedip onu genişlettiğiniz bir uygulama. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak sizi iyileştiren yoganın en temel 7 yararlarını öğrenin. Yogaya başlamak için “doğru zaman” diye bir kavram olmaksızın, kendinizi hazır ve rahat hissettiğinizde, kısacası aklınıza başlama fikri ilk geldiğinde başlayabilirsiniz.
Unutmayın, yaş ve fiziksel durum fark etmeksizin herkes yoga yapabilir.
1-Yogaya başladığınız ilk zamanlarda, en basit hareketi yaparken bile zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Ancak birkaç seanstan sonra esnekliğinizin arttığını, kaslarınızın güçlendiğini, dengede kalabildiğinizi ve önemlisi omurga duruşunuzun dikleştiğini gözlemliyorsunuz. Pratiğiniz geliştikçe, matın üzerindeki duruşunuz sağlamlaşıyor. Bununla beraber hayata karşı duruşunuz da bir o kadar güçleniyor. Aklınızından çıkarmayın; mat aslında sizin bir yansımanız…
2-Omurga ne kadar canlıysa insan kendini o kadar enerjik hissediyor. Yoga sırasında omurlar arasında açılan mesafe, enerji ve kanın serbest dolaşmasını sağlıyor. Serbest kalan enerji, başın tepesinden ayaklara kadar akıyor. Bu da beden üzerinde canlandırıcı etki yaratıyor, kendinizi yogadan sonra hafiflemiş ve mutlu hissediyorsunuz. Ayrıca yoga yaparken sinir taşıcıyıcıları aktif hale geliyor ve endorfin salgılanıyor. Endorfin salgılandığı için yoga seansından sonra bedeninizde hiç yorgunluk hissetmiyorsunuz.
Yataktan yorgun kalkıyor ve günün ilk saatlerini zor geçiriyorsanız, uyanınca ilk olarak yoga yapmayı deneyin. 20 dakikanızı ayırsanız yeter.
3-Stres anında beyninizin bilişsel ve duygusal fonksiyonları harekete geçiyor. Adrenalin ve kortizon hormonlarının salgılanması sonucunda duygusal fonksiyon stres tepkisini başlatıyor. Bu sırada kendini koruma altına almaya çalışan beyin, bilişsel fonksiyonunu da harekete geçirerek stresi baskılamaya çalışıyor. Bilişsel fonksiyon ne kadar güçlüyse, baskılama tepkisi o kadar işe yarıyor. Yoga duruşlarında dengenizi sağlamaya çalışırken yalnızca poza konsantre olduğunuz için bilişsel fonksiyon sürekli çalışıyor ve gün geçtikçe daha güçlü bir hal alıyor. Dolayısıyla günlük hayatınızda stresle daha kolay başa çıkabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra stres, vücudunuzdaki belli noktalarda kasılmalara sebep oluyor. Yogadaki esneme hareketleriyle tüm kasılan yerleri gevşeterek stresin yarattığı etkilerden kurtulmanız mümkün.
4-Yoga, sinir sistemi fonksiyonlarını çalıştırdığı ve hormon seviyenizi dengede tuttuğu için ruh haliniz her zaman iyi oluyor, hayata ve çevrenizdekilere karşı daha pozitif yaklaşıyorsunuz, stresten uzaklaşıyorsunuz, eskisi kadar kolay öfkelenmiyorsunuz ve size zarar veren kötü alışkanlıklarınız yok oluyor. Bunların sonucunda kendinize duyduğunuz öz saygı artıyor.
5-Günlük yaşantınızda hangi sıklıkla düşüncelerinizi olduğunuz anın dışında buluyorsunuz? İnsan, yapısı gereği bulunduğu anın tadını çıkarmak yerine ya geçmişte yaşadığı bir olaya takılıp kalıyor ya da kendisini gelecek ile ilgili düşünürken buluyor (bundan bir saat sonra ne yağacağınızla ilgili düşünmek de bu durumun içine giriyor). Yoga duruşları, bedeni bir araç olarak kullanarak bulunduğunuz an ile yakınlık kurmanızı sağlıyor. Geçmiş ya da gelecek ile ilgili düşünceleri en aza indirip bulunduğunuz anı doyasıya yaşamınıza destek veriyor. Duruşları yaparken ya da meditasyona oturduğunuz sırada, beyniniz yalnızca hareketlere ve nefese odaklandığı için o ana kendinizi tamamen kaptırıyorsunuz. Ve bir süre sonra, anda kalabilme hali günlük yaşamınızda da etkisini gösteriyor.
6-Yoganın bedeninize sunduğu esneklik, iç organlarınıza ve salgı bezlerinizi de olumlu yönde etkiliyor. Kardiyovasküler, endokrin, solunum, sindirim, bağışıklık ve sinir sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan yogada, özellikle bedeninizi arkaya doğru çevirdiğiniz “twist” pozları iç organlarınızda detoks etkisi yaratıyor.
7-Yaptığınız duruşlar ve nefes kontrolleri, vücudunuzu gözlemlemenize ve her bir kasınızın nasıl çalıştığına dair farkındalık kazanmanıza yardımcı oluyor. Yogaya başladıktan birkaç seans sonra, bedeninizin ve zihnininizin nasıl çalıştığını çok daha iyi anlıyorsunuz. Nefesle beraber hareketleri daha kolay yaptığınızı fark ederek, aslında doğru nefes almanın vücudunuzda yarattığı etkileri algılamaya başlıyorsunuz.