Bands Atelier’ın ilham kaynağı; Kadının gücü

bandsate

“Dünyada moda evrensellik iken Türkiye’de biraz daha geleneksellik oluyor. Örflerimizin izinin olması güzel ama bazen doğu ve batı kavramını harmanlamak arasında kilitlenebiliyoruz…”

Bands Atelier markası olarak çağdaş kadının günlük iş ve sosyal hayatında zaman ve mekân ayırt etmeksizin rahatlıkla kullanabileceği tasarımları ile ortaya çıkan Buket Oral ve Selen Hamza sayfalarımıza konuk oldu. Başarılı tasarımcılar Bands Atelier markalarını Black or White okuyucuları için anlattı.

Selen Hamza;“İstediğim; kişinin kimlik algısına uygun, kadını günün her saatinde şık ve zarif gösterebilecek bir marka yaratabilmekti.” sözleriyle işini özetlerken Buket Oral; “İnsanın bence en büyük lüksü zevk aldığı işi yapmasıdır…” dedi.

– Tasarımlarınızı moda tutkunlarıyla buluşturduğunuz Bands Atelier markanız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Selen Hamza: Kadınlar iş ve sosyal hayatlarındaki sorumlulukları ile uzun saatler dışarıda olmalarından dolayı kendilerine istedikleri gibi vakit ayıramıyorlar. Biz markamız olarak onları şımartmayı ve tüm gün kıyafet değiştirmeksizin sadece bir ayakkabı değişimiyle gündüzden geceye kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyoruz. Bundan dolayı da parçalarımızı zamansız olarak adlandırıyoruz

Buket Oral: Kullandığımız materyaller tamamen kadın vücudu için tensel dokulardan oluşan ve kişiyi terletmeyen kumaşlardan oluşuyor. Tasarım, tensel dokularla birleştiği için iş ve sosyal hayatında güçlü olan kadınların tercihi oldu…

-Bands Atelier koleksiyonlarını oluştururken baz aldığınız kriterler nelerdir? Tasarımlarınızda en çok hangi tür materyalleri kullanmayı seviyorsunuz?

Selen Hamza: Kış sezonunda twit kumaşları kullanıyoruz. Minimal tasarımlarımız yazın terletmeyen özelliğe sahip ve Avrupa’dan ithal en yüksek kalitedeki kumaşlardan oluşturuldu. Kumaşın tene değdiğindeki o akıcı hissinin var olması, bizim için en önemli değer. Kumaşın henüz askıda dokunulduğu zaman verdiği olumlu enerji ise bizim için gerçekten de çok önemli…

Buket Oral: Bir önceki soruda da belirttiğim gibi tensel kumaşlarla tasarımı harmanlıyoruz. Özellikle piyasada denim konusunda insanlar çok az örnek görüyor. Genelde aynı yıkamalar, aynı tonlar ve aynı çizgiler… Denimi bu derece yorumladığımız için çok olumlu yorumlar alıyoruz.

 

-Genel koleksiyonda tasarım süreciniz nasıl gerçekleşiyor? İlham kaynağım dediğiniz bir şey var mı?

Selen Hamza: Koleksiyondaki parçalara ve kullanılacak kumaşlara karar verip üretici firma ile paylaşıyoruz. Numunelerin onayından sonra da hızlı bir şekilde seri üretime giriyoruz. Bu basit sistemin içinde çıkan sorunlar mutlaka oluyor. Revizelerle beraber bu süreç yaklaşık 3 ay gibi bir süre olduğu için mümkün olduğunca her sezonu minimum 1 yıl öncesinden tasarlamaya başlıyoruz…

Buket Oral: Koleksiyon parçaları belirlenmeden öncesi ise biraz ticari olmakla beraber kendimizi müşteri yerine koyarak, kadınların gün içerisinde neler yaptığını düşünüyoruz. Kimisi bir anne, kimisi yoğun bir iş kadını derken bu sıfatlar artıyor. Yani empati kurarak tasarımlarımıza yön veriyoruz ve onları düşündüğümüzü hissetmelerini sağlıyoruz. Tabii ilham kaynağımız kadının gücü oluyor bu denklemde…

-Yetenekli ve yaratıcı genç tasarımcılarla birlikte, isim yapmış markalar artık daha geri planda kalmış durumda. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Selen Hamza: Türkiye’de çok sayıda yetenekli tasarımcımız var. Coğrafi konumumuz gereği tasarımcıların yaratıcılık gücü ve globalleşme hedefleri günden güne artıyor… Bu artışın yatırımcılarla el ele gidiyor olması, aslında onların geri planda kalmış olmalarından ziyade bu planlamada ince eleyip sık dokuyarak ilerliyor olmasıdır.

– Bands Atelier’ın yaz koleksiyonu hakkında bilgi alabilir miyiz?

Buket Oral: Yaz koleksiyonumuzu oldukça hareketli ve geniş hazırladık. Son dönemlerin vazgeçilmezi püsküller, strech etkisi yaratan scuba kumaşlar, 3D aplikeler ve bizi tamamlayan tencel denimlerimiz yer alıyor… Kısacası her kadının yanıt bulabileceği bir koleksiyon…

 

ARTIK TEK DİLDE KONUŞMAYA BAŞLADIK!

-“Türkiye ve dünyada moda” kavramı hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?

Selen Hamza: Dünyada moda evrensellik iken Türkiye’de biraz daha geleneksellik oluyor. Örflerimizin izinin olması güzel ama bazen doğu ve batı kavramını harmanlamak arasında kilitlenebiliyoruz… Yine de dünya içerisinde olan ülkeleri düşünürsek son 6 sene de çok ciddi atılımlar yaptık ülkece.

Buket Oral: Eskiden böyle bir ayırım varken şimdi Selen’in de söylediği gibi bu iki kavramı ayırmak yerine artık tek dilde konuşmaya başladık. Bu noktada aslında “global moda kavramı nedir?” sorusuna yanıt aramak daha doğru olur. Türkiye, ticari boyutları ve eğitimli tasarımcıları ile moda da oldukça fazla yol katletti…

 -Sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor musunuz?

Selen Hamza: Şu an yayılma sürecinde olduğumuz için henüz bu konuya değinemiyoruz. Ancak en kısa sürede sosyal sorumluluk projeleri ana gündemimiz olacaktır.

Buket Oral: Aslında küçük dokunuşlarla başladık. Katıldığımız alışveriş etkinlikleri hep bir yarar üzerine kurulu. Bu bizim için iyi bir başlangıç…

 

-İleriye yönelik hedefleriniz ve projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Selen Hamza: Türkiye’de yeterli dağılım ve satış hacminden sonra globalleşme planlarına gidiyor olacağız.

Buket Oral: Yurt dışında ciddi bir potansiyel var. Tabii ki doğru adımlarla üretim gücümüzün yeterli seviyelere ulaşması ile belirlediğimiz ülkelerde satış hacmi için çalışıyor olacağımız günler yakın. Emin adımlarla yol almak için şu an Türkiye’de yayılma sürecindeyiz. Farklı perakende markaları ile de iş birliği içerisinde olma planlarımız söz konusu.

Selen Hamza:

Her tasarımcı gibi klasik “bebeklerime kıyafet yaparak başladı” diyerek başlamak isterdim bende, fakat benim hiç de öyle olmadı… Öncelikle Viyana Üniversitesinde politika eğitimi aldım. Sonraki süreçte ise modaya daha fazla kayıtsız kalamadım ve zaten hayatımın içinde olan modayı profesyonel olarak yaşamaya başladım. İstediğim; kişinin kimlik algısına uygun, kadını günün her saatinde şık ve zarif gösterebilecek bir marka yaratabilmekti. Bunu yapabilmek için de öncelikle moda tasarım alanında eğitim aldım. Daha sonrasında basın ve medya alanında stil ve moda direktörlüğü yaptım. Doğru yer, zaman ve kişilerin başarıda en önemli unsur olduğuna inanırım. Bizi Buket’le birleştiren de bu oldu… Şu anda neredeyse tüm zamanımı BandS için daha iyisini yapabilmek adına çalışarak geçiriyorum.

Buket Oral:

Her zaman renklerin hikayeleri ve etkileri olduğuna inandım, kendilerini ifade edebilmeleri için de doğru şekilde doğuşuna… Hayat döngüsü, izlediğim filmler, dinlediğim müzikler, okuduğum kitaplar… Kısacası yaşamıma, hayata dair her şey yaratmaya, tasarlamaya çıkıyordu ve ben bundan çok zevk alıyordum… İnsanın bence en büyük lüksü zevk aldığı işi yapmasıdır. Ben de bu inançla bir adım attım. Istituto Marangoni’de eğitimimi tamamladıktan sonra farklı projelerde yer aldım. Fakat asıl hayalim Selen’in de dediği gibi doğru insanla doğru zamanda bir yola başlamaktı… Bu yolda oldukça hızlı ilerleyeceğimize inanıyorum…

Exit mobile version