“Oturmuş kent yapısı, nazım planı, tarihi ve kültürel altyapısıyla daha çok kültürel ve sosyal hizmetleri dikkat çeken Beşiktaş’ta göreve gelir gelmez “Önce İnsan” olgusunu ön plana çıkardık!”
30 Mart tarihinde yapılan yerel seçimde, Beşiktaş halkının “Belediye Başkanı” yetkisi verdiği Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar icraat ve hedeflerini Black or White’a anlattı.
Beşiktaş’ın tek başına dahi kent özelliği taşıdığını bildiren Hazinedar, “Beşiktaş kent özellikleri ve demografik yapısında öne çıkan çok kültürlülük ve yüksek eğitim profili gibi özellikleriyle Türkiye’nin her daim öncüsü olmuştur.” dedi.
İşte, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile gerçekleştirdiğimiz çok özel röportaj…
-Sayın Başkanım, Black or White dergisi okurları için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Eczacı bir anne-babanın çocuğu olarak İstanbul’da 13 Şubat 1971’de doğdum. Anne ve babam ben 4 yaşındayken memleketimiz Ordu’ya döndüler. 1981 yılına dek Ordu Fatsa’da yaşadım. İlkokulu Fatsa’da, orta öğrenimimi Ankara Yükseliş Koleji, lise öğrenimimi ise Bolaman, Fatsa ve Kabataş Erkek Liseleri’nde tamamladım. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. 1997 – Nisan 2014 yılları arasında; aynı zamanda kurucusu olduğum Hukuk Bürosu’nun Başavukatlığını yürüttüm. Uzun yıllar siyasetin pek çok kademesinde etkin görevlerde yer aldım. 1987 yılından itibaren gençlik kollarında siyasi hayatıma başladım, 2000 yılında CHP Kurultay Delegeliği yaptım. 2009 yılından itibaren siyasi mücadelemi TDH’de sürdürdüm, 2011 Yılı Genel Seçimleri’ne Ordu’dan Bağımsız Milletvekili Adayı olarak katıldım, 2013’te Mustafa Sarıgül ile birlikte CHP’ye yeniden üye olduk. 10.02.2014 tarihinde CHP Parti Meclis Kararı ile Beşiktaş Belediye Başkanlığı’na aday gösterildim ve Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde % 77’lik rekor oyla Beşiktaş Belediye Başkanlığına seçildim. CHP’li geçmişimizin çok derin kökleri var. Cumhuriyet Halk Fırkası’nı Ordu ilinde kuran ve başkanlığını da yapan Hazinedarzade Mustafa Bey’in torunlarındanım.
-2014 seçimlerinde Belediye Başkanlığı görevine geldiniz. Sizce halkın sizi bu göreve layık görmesinin nedenleri nelerdir? Hangi faktörler bu süreçte etkili oldu?
Bugün bizlerin aldığı % 77 gibi olağanüstü oy oranları çok önemli mesajlar içeriyor. Burada temel ilke Beşiktaş kenti insanlarının Cumhuriyetçi, laik ve çağdaş bir yaşama sahip çıkma arzusudur. Türkiye’de son 12 yılda bu değerlerin neredeyse tek savunucu konumunda kalan CHP de bu özellikleriyle Beşiktaş kentimizin ilgi odağı haline geliyor. Tabii bizim seçim sürecinde insan odaklı siyasetimizin ve 7-24 halkımızla iç içe projelerimizi anlatmamızın da büyük katkısı olmuştur…
-Beşiktaş’ın ekonomik ve sosyal açıdan İstanbul ilçeleri arasındaki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Beşiktaş pek çok özelliği ile İstanbul’dan ayırsanız dahi tek başına kent özelliği taşıyan bir ilçe. Dokuz üniversitemiz var, bunların 4’ünün yerleşkesi ilçe sınırlarımız içinde… Dolmabahçe’den Çırağan’a sarayları, tarihi yapıları, koruları, kültür ve eğlence merkezleri ile Beşiktaş İstanbul’un başkenti. İstanbul, İzmir ve Ankara’nın ardından Türkiye’nin dördüncü büyük kenti…
-Sosyal belediyecilik alanında ne gibi hizmetler gerçekleştiriyorsunuz? Bu alanda hedefleriniz var mı?
Oturmuş kent yapısı, nazım planı, tarihi ve kültürel altyapısıyla daha çok kültürel ve sosyal hizmetleri dikkat çeken Beşiktaş’ta göreve gelir gelmez “Önce İnsan” olgusunu ön plana çıkardık. Dost Eller projesinden 7-24 ambulans hizmetine yaşlılara özel sağlık ve evde hizmetten, çocuklara özel diş polikliniğine kadar pek çok farklı alanda çarpıcı hizmetlere imza attık. Biliyorsunuz Beşiktaş’ımız Türkiye’nin en büyük yaşlı nüfus oranına sahip kenti. Dolayısıyla da bu kadar çok yaşlı nüfus barındıran bir kentte farklı sosyal politikalar üretmek gerekiyor. Yaşlı hemşehrilerimizle ilgili olarak göreve geldiğimiz günden beri yeni projeler üretmeye çalışıyoruz. Yaşlı ve hareket edemeyen hastalarımız için berber hizmetimiz yaptıklarımızdan sadece biri. 65 yaş üstü ve engelliler için yatarak nakli gereken hastalarımızın ambülans nakil işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Kişisel bakımlarıyla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.
-Beşiktaş belediyesi sosyal sorumluluk etkinliklerine son derece önem veriyor. Bu bağlamda gerçekleştirmiş olduğunuz projelerden bahseder misiniz?
Çeşitli vakıf, dernek ve STK’larla birlikte gerçekleştirdiğimiz, kent insanımıza dokunan projelerimiz var. Bu projeler kültür-sanattan daha sağlıklı bir yaşama pek çok alanda gerçekleşiyor. Beşiktaş kent özellikleri ve demografik yapısında öne çıkan çok kültürlülük ve yüksek eğitim profili gibi özellikleriyle Türkiye’nin her daim öncüsü olmuştur. Dolasıyla Sevgililer Günü’nden Kadına Şiddet meselesine gündemde olan her konuda düzenlediği etkinliklerle ses getiriyor ve topluma örnek oluyor. Sevgililer Günü’nde 13 yıldır küs olan Nilüfer ve Kayahan’ı aynı sahnede buluşturduk. Beşiktaşlılara harika bir Sevgililer Günü armağanı verdik. Özgecan Aslan’ın katli sonrası Dolmabahçe’den Beşiktaş Meydanı’na yürüyüş düzenledik. Çanakkale Zaferi’ni Zorlu PSM’de Kafkas Kartalları’nın muhteşem gösterisiyle kutladık. Sosyal sorumluluk alanımızı sadece Beşiktaş ve İstanbul’la da sınırlandırmıyoruz. Kardeş şehrimiz Hakkari örneğinde olduğu gibi ihtiyaç sahiplerine de hizmet götürüyoruz…
-Geçtiğimiz günlerde Beşiktaş Belediyesi Rotary Meslek Edindirme Akademisi protokol imza töreni gerçekleştirildi. Bu çerçevede çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Beşiktaş Akademi benim belediye başkanı olduğum günden beri hayalini kurduğum bir proje… Halkımıza eğitim ve meslek edindirme konusunda mutlaka destek olmamız gerekiyor… Projeyi biraz tanıtmak gerekirse, Beşiktaş Belediyesi Rotary Meslek Edindirme Akademisi iş arayışı içerisindeki kişilerle eleman arayışında olan firmaları buluşturacak… Halkımız yaratılan istihdamdan faydalanabilecek, meslek sahibi olabilecek. Akademi, kişisel gelişime katkı sağlayarak toplumun daha çağdaş hale gelmesine yardım edecek.Akademi, İstihdama katkı sağlayacak, işsizlik oranına olumlu etkisi olacak, Ülkemizin genel ekonomik durumuna etki yapacak. Türkiye’nin çağdaşlaşması adına yeni bir adım olacak… Belediyemiz ile Rotary 2420 Bölge Federasyonu ortaklığında kurulacak akademimiz teorik ve pratik yönden iyi donatılmış meslek insanları yetiştirecek bir merkez olmayı hedefliyor.
-Eğitim alanında yaptığınız çalışmalar ve uzun vadeli eğitim hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Biliyorsunuz Beşiktaş’ımız Bir Üniversite Kenti. Dokuz üniversiteye ev sahipliği yapıyoruz, bunların dördünün yerleşkesi Beşiktaş’ımızda. Türkiye’de bunun başka örneği yok. Beşiktaş’ımızda kayıtlı 15-29 yaş arası gençler nüfusumuzun % 10’unu oluşturuyor. Bunun üzerine öğrenci nüfusumuz da 55 bini buluyor. Bir öğrenci kenti olan Beşiktaş’ımızda öğrencilerin öncelikle barınma ve sonrasında kültürel sosyal ihtiyaçlarına yönelik çözümler bulmayı birincil işim olarak görüyorum.Belediyemiz bünyesindeki iki hizmet binası biri kız biri erkek olmak üzere Öğrenci Yurtları olarak tahsis edildi. Dolayısıyla öğrencilerimizin konaklama sorununa da çözüm bulmaya çalışıyoruz… Türkiye’de yerel düzlemdeki gençlik çalışmalarına baktığımız zaman hep kurs ve etkinlik odaklı merkezler açıldığını, yüksek sayıdaki öğrencilerin de bunlardan faydalandığını görüyoruz. Şu anda böyle bir gençlik merkezimiz var ve gençler bir araya gelip kendi gelişimleri için çalışmalar yapabiliyor. Ancak bunu yeterli görmüyoruz ve yenileme çalışmasına başladık. Eylül’den itibaren burayı bir buluşma noktası haline getireceğiz. Alışıldık -kurs, kişisel gelişim vs.- sistemin ötesine geçerek kent için bir üretim noktası oluşturup gençlerle birlikte üretmek istiyoruz.
-Yıllarını siyasete vermiş bir isim olarak, sizce dünyanın gelmiş geçmiş en iyi siyasi lideri kimdir?
Bir siyasi liderin bence en önemli özelliği tutarlı, sistemli ve öngörülü olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’ni yoktan var ederek, tüm mazlum milletlere örnek bir ülkenin kurucusu olan ve bir imparatorluk enkazından millet yaratan Atatürk bana göre gelmiş geçmiş en iyi siyasi liderdir.
-Belediye Başkanlığı döneminizdeki kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinizi bizimle paylaşır mısınız? Hedeflerinize ulaşabilmek için halen uygulamada olan veya plan aşamasında olan projelerinizden bahseder misiniz?
Beşiktaş Belediye Başkanı olarak bir yıllık görev süremde öncelikle Beşiktaşlılarla çok yakın bir ilişki kurmayı, onların sorunlarını, beklentilerini anlamayı hedefledim… Kısa vadede “Önce İnsan” dedik, insanımıza dokunmak, onların ne istediğini anlamak için 7/24 çalışıyoruz. Orta vadede hayata geçirmek için başladığımız 18 Akarlar Restorasyon Projesi, 4. Levent Açıkhava Müzesi gibi devam eden projelerimiz var. Uzun vadede ise çok ses getiren bir Beşiktaş Meydanı projemiz var. Boğaz’a, sahile uzanan dev meydanı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu proje bittiğinde İstanbul’un Boğaz’la buluşan en büyük meydanına kavuşacağız. Proje kapsamında Ihlamurdere Caddesi’ni de araç trafiğine kapatacağız. Dolayısıyla ikinci bir İstiklal Caddesi’ni İstanbul’un kalbinde gerçekleştirmiş olacağız. Ortaköy Vadimizde 135 bin dönümünü ağaçlandırdığımız yaklaşık 250 bin dönümlük yeşil hattın rehabilitasyonu sona erdiğinde Beşiktaş yepyeni bir kent parkına kavuşacak. Bir yandan Beşiktaş’ın meydanları ve atıl alanlarının rehabilitasyonuyla ilgilenirken diğer yandan Beşiktaş’ta ömrünü dolduran yapı stokuyla ilgili çalışmalarınız var. Kentsel Dönüşüm yasasının ayrıcalıklarını kullanarak Beşiktaş’ta depreme dayanıksız apartmanların tamamını yenilemek en büyük hedeflerimizden biri.
-Belediye Başkanlığı oldukça özveri isteyen bir meslek. Bu mesleğe başlamanız aile hayatınızı nasıl etkiledi?
Beşiktaş gibi İstanbul, İzmir ve Ankara Büyükşehirlerinin ardından dördüncü büyük belediyeyi yönetmek için 24 saat yeterli değil ancak bugüne kadar bunu artıracak yetkili merci bulamadım (gülüyor).Şaka bir yana kuşkusuz yaptığımız çarpıcı projeler kadar geceli gündüzlü çalışarak ve sürekli ön planda olarak da Beşiktaş’ımızda insanların yüreğine dokunmayı başardık. Seçmen için vitrindeki ismin ön safta kendisiyle birebir temasının önemi muhakkaktır ve Türkiye siyasetinde bu hep önemli yer tutmuştur. Bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyorum… Aile hayatı ister istemez etkileniyor ancak eşim Özlem Hanım da bir hukukçu ve siyasi yaşamım boyunca hep arkamda durduğu için zorlukları aşabiliyoruz.
-Son olarak vermek istediğiniz bir mesajınız varmı?
Baştan beri yönetim felsefem Önce İnsan’dır, önce insana dokunmaktır. Bu nedenle Türkiye’nin Yükseleni Beşiktaş’ın değerli halkı projelerimizi hayata geçirdikçe çok daha huzurlu, mutlu ve renkli bir kentte yaşayacaklar. Amacımız Beşiktaş’ı kentlilerimizle beraber yönetmektir. Sloganımız: “Birlikte, sevgiyle”
Birer cümle ile…
Belediye Başkanlığı: 7-24 hizmet anlayışı
Siyaset: Özgürlükçü Sosyal Demokrasi
Güven: Verilen sözün tutulması
Hizmet: İnsana dokunmak
Vefa: Birlikte yola çıktıklarınıza sadakat…
Doğruluk: Özünde, sözünde bir olmak
İnanç: Her bireyin inancı özel ve kutsaldır
Para: Güzellikleri hayata geçirmek için kaynak
Mutluluk: Hayalleri gerçeğe dönüştürmek
Ümitsizlik: Asla kapılmadığım duygu…
Barış: Beşiktaş’ın dünyası…
Sevgi: Hayat felsefem…