Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat tutuklandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da suç örgütüne yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve örgüt elebaşı olduğu öne sürülen Aziz İhsan Aktaş’ın da aralarında yer aldığı 14 kişi tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Aziz İhsan Aktaş’ın elebaşılığını yaptığı öne sürülen suç örgütünün, belediye başkanları ile belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri organize ettiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada, şüpheliler Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ndeki sağlık kontrolünün ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nda, Rıza Akpolat’ın da aralarında olduğu 40 şüphelinin ifadeleri tamamlandı.

Savcılık Akpolat dahil 31 kişi için tutuklama istedi 

Savcılık ifadeleri tamamlanan Rıza Akpolat ile Aziz İhsan Aktaş’ın da aralarında olduğu 31 şüpheli, “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “suç örgütüne üye olmak”, “rüşvet verme”, “ihaleye fesat karıştırma”, “edimin ifasına fesat karıştırma” ve “mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

9 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Savcılığın adli kontrol uygulanmasını talep ettiği şüpheliler Ahmet Aktaş, Erdal Kavak, Esra Yenidünya, Fatih Alpkaya, Ferhat Keleş, Mehmet Ertaç Aydın, Mustafa Us, Özcan Tunçel ve Ömer Güngör hakkında nöbetçi hakimlikçe adli kontrol tedbiri uygulanması kararlaştırıldı.

Savcılığın sevk yazısı 

Savcılığın sevk yazısında, Aziz İhsan Aktaş liderliğinde yönetilen suç örgütünün belediye başkanları ve belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vermek suretiyle ihale süreçlerini organize ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada, Aktaş’ın fiilen sahibi olduğu ancak gizlilik kurallarına riayet ederek kardeş ve akrabaları üzerine yaptığı firmalar saptandığı ve bu firmaların girdiği ihale dosyalarının temin edildiği belirtildi.

Aktaş’ın gizlilik kurallarına uyarak açık kaynak hesaplarında bile adının olmadığı ifade edilen yazıda, üzerine kayıtlı sadece Elif LPG ve Provek İlaç isimli firmaların bulunduğu, diğer tüm firmaların başkaları üzerine olduğu ancak toplanan delillerden ve şahsın kendi ifadesiyle şirketlerin en tepesindeki kişi olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Sevk yazısında, suç örgütünün amacının kamu kurum ve kuruluşlarındaki ihaleleri almak olduğu ve bu maksatla hareket ettiği belirtilerek, “Bu kapsamda ‘ihaleye fesat’, ‘edimin ifasına fesat’, ‘rüşvet verme’, ‘vergi usul kanununa muhalefet’ gibi suçları işleyerek amacına ulaştığı ve suçtan elde ettiği geliri akladığına ilişkin kuvvetli suç şüphesini oluşturan deliller elde edilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Aktaş’ın, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın firması üzerine kayıtlı ve kendisine ait iki aracı değerinin çok üzerinde bir fiyata satın aldığı ve ödediği miktarın altında satışa sunduğu kaydedilen yazıda, “Bu satış işleminden kısa bir süre sonra Beşiktaş Belediyesinin iştirakinin gizli, sözde ihaleyle satışa çıkardığı taşınmazı değerinin çok altında satın alması, taşınmaz satımı için ödenen paranın belediyeye aktarılması ve bu paranın büyük bir kısmının suç örgütüne ait firmalara hak ediş olarak ödenmesi, suç örgütüne ait 4 firmanın Beşiktaş Belediyesinden almış oldukları ihale sayısı, suç örgütü liderinin çalışanı Gökçe Aktaş adına kayıtlı İldeniz Organizasyon isimli firmanın Beşiktaş ilçesinde olduğu, bu firmanın dahi Beşiktaş Belediyesinden çok sayıda ihale aldığı, suç örgütü liderinin şirketlerinde çalışan şahsın eşinin Beşiktaş Belediyesinde işe alındığı ve ihale komisyonlarında görevlendirildiği“ne dair tespitlere yer verildi.

Sevk yazısında, soruşturmaya konu örgütün Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde de ihaleler aldığı belirtilerek, “Bu konudan dolayı kamuoyuna yansıyan soruşturma olduğu, Ferhat Tutşi isimli şahsın Bağlar Belediyesinden getirilerek Beşiktaş Belediyesinin ihale birimi olan destek hizmetleri müdürü yapıldığı, buna ilişkin belediyenin internet sitesinde şahsın yer aldığı, Aziz İhsan Aktaş suç örgütünün en yoğun faaliyette bulunduğu belediyenin Beşiktaş Belediyesi olduğu“na dair ifadeler yer aldı.

Aktaş ile Rıza Akpolat arasında şahsi ticaret de yapıldığının saptandığı bildirilen yazıda, “Araç için ödenen paranın rüşvet parası olduğu hususunda somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi oluşmuştur. Rıza Akpolat’ın süreklilik ve yoğunluk içeren eylemleri ve suç örgütüyle kişisel ilişkisi dikkate alındığında örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu ve suç örgütü üyesi olduğu hususunda somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu anlaşılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Rıza Akpolat’ın tutuklanmasına hükmedildi 

Savcılık ifadelerinin ardından 31 şüpheli, nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Nöbetçi hakimlik, Rıza Akpolat ile Aziz İhsan Aktaş’ın da aralarında olduğu 14 kişinin tutuklanmasına hükmetti. Hakimlik 2 kişi hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaştırırken, diğer şüphelilerin hakimlikteki işlemleri sürüyor.

Kararın hemen ardından Akpolat’ın X hesabından bir mesaj paylaşıldı: “Bu kumpas davası bir itibar suikastidir.”