DESA’nın 2024’ün ilk yarısında cirosu 1.2 milyar TL’ye ulaştı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üretim, ihracat ve perakende alanında 52 yıllık tecrübesiyle sektörün lideri konumunda bulunan DESA, 2024 yılı ilk yarı finansal rakamlarını açıkladı. Sadece cirosal büyümeyi değil aynı zamanda verimliliği de ön planda tutan DESA, karlılığını her geçen gün artırarak yatırımcısına değer yaratmaya devam etti. 

Türkiye’nin lider deri ve deri mamulleri üreticisi ve perakendecisi DESAgüçlü finansal yapısıyla 2024 yılının ilk yarısında karlılığını korudu. Net kar marjını geçen yıla ve yılın ilk çeyreğine göre, FAVÖK marjını ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yükseltti. DESA, 2023 yılının ilk altı ayında yüzde 19,7 olan FAVÖK marjını 2024’ün aynı döneminde yüzde 30,8’e çıkardı. 2024 yılının ilk çeyreğinde 17,5 milyon TL olan net karı ise ilk ay sonunda 166,8 milyon TL olarak gerçekleşti. Krediye ulaşımın kısıtlı olduğu ve borçlanma maliyetlerinin hızlı artış gösterdiği 2024 yılının ilk yarısında işlem hacmini ve piyasa değerini yükselten DESA, güçlü mali duruşunu korudu ve net nakit pozisyonunu 1.026 milyon TL’ye taşıdı.

Türkiye’nin İtalya’ya yaptığı saraciye ürünleri ihracatının yüzde 65’ini tek başına gerçekleştiren DESA, 2024 yılının ilk yarısında, İtalya’da kurmuş olduğu yeni tesisinde kapasite artırmaya devam etti. Bu dönemde katma değerli ihracat yapma ve ‘cari fazla’ verme geleneğini sürdüren DESA, ihracatın ithalatı karşılama oranını yine iki katında tutmayı başardı.

Dikey entegrasyonunu tamamlamış benzersiz iş modeliyle yatırımlarını her geçen gün artırdıklarını belirten DESA Genel Müdürü Burak Çelet, “İş modelimizin temelinde yer alan çok kanallı ve çok pazarlı yapımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. Üretim, ihracat ve perakende alanındaki 52 yıllık tecrübemizle elde ettiğimiz marka bilinirliğimizi uluslararası alanda da istikrarlı bir şekilde sürdürüyor ve attığımız adımlarla geliştiriyoruz. Özellikle İtalya’daki yatırımlarımızı ve global pazardaki konumumuzu sağlamlaştırmaya odaklanıyoruz. Bir Türk şirketinin saraciye sektöründe İtalya’da yaptığı ilk yatırım olan bu tesisimizin de katkısıyla yatırımcılarımıza değer yaratacak yeni iş birlikleri sayesinde yüksek katma değerli üretim hacmimizi daha da üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Yeni kurulan İtalya’daki tesisin tam kapasiteye ulaşmasının ardından, müşteri portföyüne katılan yeni lüks markaların da etkisiyle, 2025 yılından itibaren bilançoya etkisinin tam manasıyla görüleceğini söyleyen Çelet, “Zanaatkarlığın endüstriyel üretim bakış açısıyla harmanlandığı İtalya tesisimizde dünya markalarıyla olan ilişkimizi her geçen gün daha da derinleştiriyor ve güçlendiriyoruz. Aynı zamanda bugün, 55 çalışanın 53’ünün kadınlardan oluştuğu bu tesisimizin yıl sonunda toplam istihdamını 100’e çıkarmayı ve çalışanların en az yüzde 90’ının kadın olmasını hedefliyoruz” diye belirtti.

DESA, bugüne kadar gerçekleştirdiği tüm yatırım ve projelerinde kadın istihdamını öncelikleri arasına alıyor. DESA çalışanlarının yüzde 51’i kadınlardan, Yönetim Kurulu’nun yüzde 40’ı kadın üyeden oluşuyor. Bu vizyon doğrultusunda Düzce’de ‘’Kadın İstihdamında Desteğe Devam’’ sloganıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kadınların meslek hayatına kazandırılması ve ekonomik özgürlüklerini elde etmeleri için “Celentano Artisans” adıyla kurduğu şirket sayesinde düzenli olarak çalışma hayatına giremeyen 100’ün üzerindeki kadına mesleki eğitim ve kendi evlerinde iş imkanı sağlıyor. Bugün bu kadınlar evlerinden esnek çalışma saatleriyle gelir elde ederken el işçiliğiyle ürettikleri ürünler dünya pazarlarına taşınıyor.

Sürdürülebilirlik alanındaki öncü çalışmalarıyla sektöre liderlik eden DESA, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve yeşil alanların sayısını artırmak için 2023 yılında Gaziantep’te 40.000 adet fidanı toprakla buluşturdu. İzmir’de yaşanan orman yangınlarında zarar gören bölgeleri tekrar yeşertmek için ekilen fidan adedini 2024 yılında 100.000’e ulaştırmayı hedefleyen DESA, müşterileri adına bağışladığı fidanlarla onları da projeye dahil ederek yarınlarımızın ve doğanın önemi için bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

DESA Deri CEO’su Burak Çelet