Muhteşem güzellikleri ile tatil cenneti Çeşme…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çeşme, son yılların en gözde ve en popüler tatil beldelerinden biridir.

Muhteşem doğa güzellikleri ile binlerce yıllık bir tarihin örtülü olduğu bir yerdir. Çeşme’de tatil yaparken gezebileceğiniz birçok tarihi yer ve şahit olabileceğiniz birçok doğa harikası bulunur. Bunlar;

Erythrai Antik Kent: Erythrai Antik Kenti, Ildırı beldesinde bulunur. Antik çağdan günümüze gelen bir kenttir. Çeşme’de bilinen ilk yerleşim yeri olan Erythrai görmeden tatilinizi noktalamayın.

Çeşme Kalesi: Çeşme Kalesi, Osmanlı Döneminde yaptırılmıştır. Tatilinizde görmeniz gereken yerlerden biridir. kale de gezinirken içeride bulunan Çeşme Müzesi’ne uğramayı ihmal etmeyin.

Germiyan Köyü: Germiyan, Çeşme’nin en eski yerleşim alanlarından biridir. Bu belde de Osmanlı mimarisinin özellikleri görülür. Ayrıca tipik bir Ege köyüdür ve Çeşme’de olup doğallığını koruyabilmiş nadir yerlerden biridir.

Çeşme Koyları ve Plajları: Görmeniz gereken muhteşem koylar ve masmavi denizin tadını çıkarabileceğiniz plajlar Çeşme’de bulunmaktadır. Çeşme Dalyanköy Sakızlı koy, Çeşme Boyalık Koyu, Aya Yorgi Koyu, Çeşme Paşalimanı Plajı, Çark Plajı, Çeşme Pırlanta Plajı, Ilıca Plajları mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

 

Çeşme Sakız Ağacı: Dünya üzerinde sakız ağacının birkaç yetişme alanlarından biri de Çeşme’dir. Çeşme Sakız Ağacı şu anda koruma altındadır ve mutlaka görmeniz gerekir.

Alaçatı Ege’nin popüler tatil yerlerinden biridir ve Çeşme’de bulunur. Mutlaka bir gününüzü çeşme tatiliniz sırasında Alaçatı’ya ayırın. Alaçatı Dutlu Kahve’yi, Alaçatı Yel Değirmenlerini, Alaçatı Meydanı’nı ve Alaçatı Taş Evleri’ni gezin.

 

Çeşme Dalyanköy Sakızlı Koy: Denize girilebilen Çeşme’de sakin bir koy arıyorsanız Sakızlı koy tam da size göre. 4 km Çeşme merkeze mesafede yer alan balık restoranları, limanı ile keyifli Dalyanköy’de bulunan Sakızlı koy, kumsalı, durgun denizi ile Çeşme’de denize girilebilecek yerlerden biridir.

 

Çeşme Kalesi: 1508 yılında II. Beyazıd tarafından yaptırılan Kale’nin yapılış amacı, hemen önünde yer alan limanda demirlenmiş savaş ve ticaret gemilerinin düşmanlara ve kötü hava koşullarına karşı korumaktadır.

Ziyarete açıktır kale, yanı sıra Ildırı kazılarında çıkarılan eserlerin sergilendiği Çeşme Müzesi de kale içerisinde bulunmaktadır.

 

Çeşme’de Görülmesi Gereken Tarihi Yerler: Çeşme’de görebileceğiniz tarihi yerler; Kervansaray, Çeşme Kalesi, Erytrai Antik Kenti, 17. yüzyılda yapılan iki Cami’dir. Çeşme Kalesi’nde bulunan müzede, Arytrai Antik Kenti’nden çıkarılan eserler sergilenmektedir.

 

Çeşme Müzesi: Müze Çeşme Kalesi içerisinde yer almaktadır ve 1965 yılından beri ziyaretçilere açıktır. Arkeolojik eserler müzede sergilenmektedir.

 

Çeşme Ilıcaları: Çeşme, dünyanın en zor bulunan ılıcalarından birine sahiptir. Bunun nedeni de ılıca ve plajın aynı yerde olmasıdır. Sizlere Çeşme ılıcaları hem deniz keyfini sunacak hem de sağlıklı bir tatil. İlçe merkezine Çeşme ılıcaları 5 km uzaklıkta bulunur. 58 derece civarında suyun sıcaklığı olup; kadın hastalıkları, romatizma, deri hastalıkları ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Üçkuyular’dan Çeşme ılıcalarına hareket eden otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Bölgenin tarihi noktalarını ziyaret etmeyi de Çeşme’de tatil yaptığınız sırada unutmayın.

Arythrai Antik Kenti, Çeşme Kalesi ve arkeolojik eserler arasında kısa bir yolculuk yapacağınız Çeşme Müzesi size tatiliniz sırasına eşlik edecek noktalardan biridir.

 

Çeşme Paşalimanı Plajı: Paşalimanı, Çeşme’nin en güzel plajlarından biridir. Ilıca’ya 7 km Çeşme’ye de 20 km mesafede yer alır. Görülmemiş bir turkuaz rengine sahiptir deniz. Hem suyunun ılık hem de oldukça sığ olması ise en çok tercih edilme nedenlerindendir. O kadar ki 100-150 m gidiyorsunuz ve hala suyun belinizi geçmediğini fark ediyorsunuz. Tam derinleşti derken tekrar sığlaşmaya başlıyor.

Bir hayli kimi zaman dalgalı oluyor Çeşme Paşalimanı Plajı. Karşınıza plaja geldiğinizde koyu yeşil bir kulübe çıkacak. Araç park etmek için orası oldukça uygundur. Plaja göreceğiniz merdivenlerle inebilirsiniz. Merdivenlerin olduğu kısım kayalık olmasına rağmen oradan insanların çoğu denize girmeyi tercih ediyor. Yumuşacık kumlara kayaları aştıktan sonra sere serpe yayılabilirsiniz. Eskiden Çeşme Paşalimanı Plajı’nın hemen arkasındaki ağaçlık alan beach clup olarak işletiliyordu fakat kapandı. O kısma özel mülk olduğu için giriş yasak.

Çeşme Paşalimanı Plajı’na araçla gidecekseniz, Ildırı yolunu takip etmeniz yeterli olacaktır. tabelalar zaten işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Ilıca ve Çeşme Merkez’de bununla birlikte hareket eden minibüsleri de kullanabilirsiniz.

 

Alaçatı Köy Paarı: Son yılların ülkemizde en trend tatil beldelerinden biri de Alaçatı’dır. Elit Restoranları, Butik Otelleri, Rüzgar Sörfü ve nezih atmosferiyle ziyaretçilerini etkileyen bir yerdir.

Cumartesi günü, Alaçatı’nın huzurlu ortamı içerisinde Alaçatı’da iseniz merkezde kurulan, Alaçatı ve çevresinde toplanan otlar, verimli topraklarda yetiştirilen ürünleri alabileceğiniz, keyifle gezip zaman geçirebileceğiniz yerel bir köy pazarıdır.

 

Alaçatı Antika Pazarı: Alaçatı’nın Arnavut kaldırımlı sokakları ve eski taş yapılarına uygun bir pazardır. Anadolu’nun her yerinden ve Alaçatı ve çevresinden toplanan, bazen eski bir Rum evinin işlemeli ahşap kapısı, bazen hünerli ellerde, birbirinden harika elbiselerin dikildiği dikiş makinesi, onlara buradaki tezgahında değer verecek, ona da evinin bir köşesinde yer ayıracak yeni sahiplerini beklemektedir.

Antika Pazarı, Alaçatı Pazaryeri Cami yanında kurulur. Otantik, eski eşyaların incelenebileceği, satın alınabileceği bir yer olmasından dolayı Alaçatı gezinizde olmanız gereken bir yerdir.

Alaçatı Plajları: İzmir’in en popüler tatil bölgelerinden biridir. Alaçatı’nın denizi her ne kadar rüzgarlı olsa da birbirinden güzel plajlarının denizlerinin uzun bir mesafesi sığdır. Çocuklu aileler için de bu nedenle oldukça idealdir.

Çark Plajı, bölgenin ünlü plajıdır. Çark plajı özellikle yaz aylarında dolup taşar. Ayrıca ünlü isimlerin de ilgi gösterdiği yerlerin başında gelir. Piyade Plajı bir diğer Alaçatı plajıdır. Pşyade Plajı harika bir kumsala sahiptir. Sadece denize girmek için değil, uzun yürüyüşler yapanların da tercih ettiği noktalardan biridir. Bölgenin en gözde yerleri arasında Sole Mare Beach Club bulunur. Denize gündüzleri girip güneşlenebileceğiniz gece geç saatlere kadar güneşin batması ile birlikte eğlenebileceğiniz bir yerdir.

Babylon Beach Club ve Bianco Beach Club Alaçatı’da bulunan diğer plajlar arasındadır.

 

Çeşme Boyalık Koyu: Boyalık Koyu, İzmir’in Çeşme ilçesinin bir parçasıdır. 9 km ilçeye uzaklığı bulunur. Boyalık Koyu, en hızlı gelişen turizm alanlarından biridir. Ayrıca Çeşme’nin de en çok tercih edilen noktalarından biridir.

Bir arada tüm doğal güzellikleri sunarken, keyifle de tatil yapanları ağırlamaktadır. Farklı lezzetleri kıyı boyunca uzanan lokantalarda tadarken sizi aynı zamanda davet eden denize karşılık vermek isteyeceksiniz. Kamp alanlarında özellikle bolca dinlenmenin huzurunu yaşarken sakinliğin adeta anavatanında olduğunuzu hissedeceksiniz. Boyalık koyu, Ilıca Plajı ile aynı özelliği taşımaktadır. Tatilcilere, dünyanın dengesini tamamlarcasına sakin bir edayla kendini göstermektedir.

 

Çeşme Kaplıcaları: Şifne ve Ilıca olmak üzere Çeşme Kaplıcaları ikiye ayrılmaktadır. Çeşme’ye, Ilıca Kaplıcaları 5 km mesafede bulunur. Su sıcaklığı 58 derecedir ve bir hastalığa şifa sağlamaktadır. birçok tesis havuz ve banyolarında kaplıca civarında sularını kullanmaktadır.

 

Şifne Kaplıcaları Çamuru; Ilıca kaplıcası ile Şifne körfezinde yer alan kaplıcadan çıkan su benzer özellikler taşımaktadır. Konaklama tesisleri, restoran ve cafeler kaplıca civarında hizmet vermektedir.

 

Çeşme Şifne Reisdere: Çeşme merkeze Şifne Reisdere 10 km mesafede şifalı kaplıca ve çamuru ile ünlü, termal otel ve yazlıkların bulunduğu Çeşme tatilinizde gezip, kaplıcalardan yararlanabileceğiniz bir yerdir.

 

Çeşme’de Görülmesi Gereken Tarihi Yerler: Çeşme Kalesi, Kervansaray, Arytrai Antik Kenti, 17. yüzyılda yapılan iki cami; Çeşme gezinizde görmeniz gereken tarihi yapılardır.

 

Alaçatı Kemalpaşa Caddesi: Kemal Paşa Caddesi için Alaçatı’nın nabzının attığı yer diyebiliriz. En azından Alaçatı’ya gelen her gezginin küçük bir yürüyüş için de olsa ziyaret ettiği bir caddedir.

Alaçatı’nın bu caddesini popüler yapansa akşamları özellikle ege ve dünya mutfaklarından lezzetler sunan, leziz, kaliteli restoranları, butikleri, hediyelik eşyalar satan dükkanları, el işi takıları satan tezgahları, en önemlisi de huzurlu, kimseyi rahatsız etmeden sokağın kalabalığında kendisine göre herkesin bir akşam geçireceği mekanı aramasıdır.

Klasik müzik eşliğinde bazen henüz denizden çıkıp masanıza gelen balığı yerken, bazen de hiç daha önce tatmadığınız kuyu şarabınızı yudumlarken, bazen de elinizde kahve ile Latin müziği eşliğinde cadde üstünde gelip geçeni izlerken bu cadde keyifli olur.

 

Alaçatı Evleri: Alaçatı, İzmir-Çeşme’nin küçük bir beldesi olsa da turistlerin özellikle yaz sezonunda akın ettiği bir yerdir. Üstelik yerli turistler kadar yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi görmektedir.

Bölgenin geleneksel evleri Alaçatı’da geçirdiğiniz zamanlarda beğeninizi kazanacaktır. Alaçatı Evleri, genellikle kesme taştan yapılmıştır, yaz aylarında serin, kış aylarında da sıcak tutar. Rumlar tarafından geleneksel Alaçatı Evleri inşa edilmiş olup, günümüzde orijinal yapıları bozulmadan restore edilmiştir.

 

Çark plajı: Çark plajı, Alaçatı’nın en ünlü plajıdır. Zaten rüzgar sörfünün yapıldığı yer de burasıdır. Rüzgar sörfünü hemen hemen tüm yıl yapmak için müsaittir. 1 m civarında deniz derinliği olmasından dolayı sörfü yeni yeni öğrenenler düşse de hemen kalkıp devam edebilmektedir. Zaten sörfün en zor kısmı da düştükten sonra hemen kalkmasıdır. Sağınızda solunuzda yaz aylarında birçok ünlüyü de görmek mümkündür. Gayet genel görünüm olarak başarılı bir plaj olmakla birlikte yüzmek için çok elverişli değildir.

Çeşme Kalesi: Çeşme merkezden sahile doğru indiğinizde Çeşme Kalesi, yolunuzun üzerinde karşınıza çıkan oldukça korunaklı bir şekilde günümüze gelmiş Çeşme’nin en çok ziyaret edilen tarihi yapılarındandır.

1508 yılında II. Beyazıd tarafından yaptırılan Kale’nin yapılış amacı hemen önünde bulunan limanda demirlenmiş savaş ve ticaret gemilerini düşmanlara ve kötü hava koşullarına karşı korumaktadır.

Ziyarete, kale açıktır. Ildırı kazılarında aynı zamanda çıkarılan eserlerin de sergilendiği Çeşme Müzesi de kalenin içerisinde yer almaktadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.