O bir kalıcı makyaj ustası; Yevgenia Aytaş

Yevgenia Aytaş

Yevgenia Permanent Makeup Derma Medical Academy’e ismini veren ve alanında dünya çapında büyük başarılara imza atan Yevgenia Aytaş ile dikkatle okumanız gereken bir söyleşi gerçekleştirdik…

 

– Yevgenia Hanım, ne kadar zamandır kalıcı makyaj alanındasınız?

 

Ben Ukraynalı’yım. 15 yaşından beri Hollanda’da yaşıyorum. Kalıcı makyaj alanında ise yaklaşık 13 senedir faaliyet gösteriyorum. Kalıcı makyaj son dönemlerde inanılmaz bir ivme kazandı. Benim de Hollanda’da bu konuyla ilgili bir salonum, bir de eğitim akademim var. Ayrıca tüm dünyada seminerler de veriyorum.

 

– Türkiye pazarına girmeye nasıl karar verdiniz?

 

Türkiye pazarına eşim Haldun Aytaş’ın desteğiyle girdim. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, burada ciddi anlamda boş bir Pazar olduğunu keşfettik. Aynı zamanda, Türkiye’de kalıcı makyaj adına yapılan uygulamaların çok yanlış olduğunu da gördük. Çok ucuz malzemeler, boyalar kullanıyorlar. Bunlar insan sağlığına son derece zararlı olan boyalardır. Teknik anlamda da son derece yetersizler. Bu noktada kimseyle ilgili kötü konuşmak istemiyorum ama durum gerçekten de bu. Biz bu kötü uygulamaları silmek için Türkiye’ye bir de lazer getirdik. Çünkü yapılan uygulamalar silinmeli ve yeniden yapılmalı. Bizim branşımız ustalık ister. Bu işi kesinlikle çok iyi bilmek gerek. Aksi takdirde ortaya çok kötü, affedilemez hatalar çıkar.

 

– Yevgenia Permanent Makeup Derma Medical Academy’de neler yapılıyor? Biraz daha detaylı anlatır mısınız?

 

Kalıcı makyaj yapabilmek için, öncelikle işin tüm detaylarını, teorisini bilmelisiniz. Benim bu konuyla ilgili yazdığım bir program ve kitap var. Bu bilgiler ışığında, gelen herkese işin püf noktalarını, detaylarını uygulamalı olarak gösteriyoruz. Hollanda’da yer alan bu akademimizde, haftada 1 gün olmak üzere, toplamda 15 hafta eğitim veriyoruz. Tabii Hollanda küçük olduğu için verilen bu eğitim yeterli oluyor. Ama Türkiye büyük. Bu nedenle biz burada biraz daha farklı bir sistem uyguladık. Örneğin; birinci hafta geliyorsunuz, teoriyi öğretiyoruz ve size bir anlamda ev ödevi veriyoruz. Daha sonra Facebook’ta kurduğumuz grup aracılığıyla, sizin gelişmelerinizi yakından takip ediyoruz. Her aşamayı, gelişimi detaylarıyla takip ediyoruz. 1,5 ay sonra ise pratiğe, yani insanların üzerinde çalışmaya başlıyoruz. 2,5 ay sonra da bir sınav yapıyoruz. Bu eğitimin tamamı 5 ay sürüyor. Tabii bu tam anlamıyla uzman oldun demek değil. Çünkü bu süre zarfında yalnızca bir alanda uzmanlaşmak mümkün. Bir de medikal bölümümüz var, biz bu alanda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

– Peki, medikal kalıcı makyaj alanında neler yapıyorsunuz?

 

Medikal kalıcı makyaj çok geniş bir alan. Örnek vermek gerekirse; mesela birinin saçında bir boşluk var. Biz bu boşluğu gölgelendirme tekniğiyle dolduruyoruz. Saç ekmiyoruz, efektle bu boşlukta saç varmış algısı oluşturuyoruz. Bu son derece farklı ve uzmanlık gerektiren bir tekniktir. Türkiye’de saç ektirme işlemi çok yapılıyor. Bunda elbette bir sıkıntı yok, ancak bu işlemi medikel kalıcı makyaj ile yaparsanız ortaya çok daha başarılı bir sonuç çıkar. Bu işlem yalnızca saç için değil, kaş için de geçerli. Mesela seyrek bir kaşınız var ve kaş ektireceksiniz… Bu durumda müşteri öncelikle bize gelip ona uygun olan kaş modelini çizdiriyor. Sonraki gün de çizilen kaşın üstüne doktora gidip kaş ektiriyor. Bu tüm dünyada böyle yapılıyor. Ortaya son derece doğal bir görüntü çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra; biz aynı zamanda göz altı morluklarını da kamufle edebiliyoruz. Mesela göz altınızda çok kötü bir morluk var. Bunu açık renk pigmentleriyle kamufle ediyoruz.

 

– Göz altı morluklarını yok etmenin ya da azaltmanın pek çok yöntemi olduğu biliniyor. Ancak sizin sisteminiz oldukça ilginç. Bunun püf noktası nedir?

 

Bahsi geçen sistem dünyada çok yeni. Hatta tüm dünyada toplamda 5 kişi kamuflaj tekniğini uygulayabiliyor. Çünkü bu büyük bir uzmanlık gerektiriyor. Bu arada bu sistem tüm vücuda uygunamıyor. Sadece belirli bölgelere yapılabiliyor… Göz altı morluklarının yanında, başka bir örnek vermek gerekirse; sedef hastaları da bu kamuflaj tekniğinden yararlanabiliyor. Tabii bu biraz da hastalığın seyriyle ilgili. Uygulamaya başlamak için hastalığın seyrinde ilerleme olmaması şart. Tüm bunların yanı sıra; biz aynı zamanda meme kanseri sebebiyle hasar görmüş göğüslere de kalıcı makyaj uygulaması yapıyoruz.

 

 

– Sormak istediğimiz bir diğer soru, insanların kalıcı makyaja yaklaşımı… Talep nasıl?

 

Kalıcı makyaja ilgi arttı. Ancak kalite bakımından büyük bir eksiklik var. Diyelim ki bir kadın kalıcı makyajla kaş yaptırıyor; aradan bir sene geçtiğinde kadının kaşı farklı renklere bürünüyor. Çünkü kullanılan boyanın kalitesi çok kötü ve uygulama sırasında boya çok derine işleniyor. Bu nedenle aradan biraz zaman geçtiğinde ortaya farklı renkler çıkıyor. Avrupa’da bu böyle değil. Herkes kalıcı makyaj yapamıyor. Bunun için belirli kriterlere sahip olmak gerekiyor. Türkiye’de henüz bu bilinç oluşmadı…

 

Bizim kullandığımız boyaların sağlığa hiçbir zararı yok ve biz uygulamayı çok derine yapmıyoruz. Bir sene sonra vücut boyayı atıyor ve ardından küçük rötuşlarla yeniden bir çalışma yapıyoruz. Zaten olması gereken bu. Diğer uygulamalar kesinlikle yanlış.

 

– Siz verdiğiniz seminerler aracılığıyla tüm dünyayı geziyorsunuz. Peki dünyada kalıcı makyaj trendi nedir?

 

Kalıcı makyajda doğallık ön planda. Ve ben yaptığım tüm çalışmalarda bu noktadan yola çıkıyorum. Önemli olan kesinlikle doğallık. Elbette Türk insanı da doğallıktan yana, ancak yapılan uygulamalar gerçekten de çok yanlış.

 

– Kalıcı makyajı herkes yaptırmalı mı?

 

Elbette hayır. Ancak bazen zorunlu kaldığın durumlar olabiliyor. Örneğin Uzakdoğulu kadınların gözleri çekik olduğu için, onların gözlerine makyaj yapmak çok güç; çünkü hemen akıyor. Ancak kalıcı makyaj yapılırsa bu durumun önüne geçilebiliyor. Ayrıca, kaşları veya dökülen birinin de kalıcı makyaja ihtiyacı oluyor. Aynı zamanda, menopoza girmiş kadınlarda da makyaj sorunu oluyor; çünkü sürekli terledikleri için yüzlerinde makyaj durmuyor. Bunlar tabii yalnızca örnek. Bence şikayeti olan, ekstrem bir durum yoksa kalıcı makyaj yaptırabilir.

 

 Belgin İnan:

 

Ben, Yevgenia Permanent Makeup Derma Medical Academy’nin Türkiye distribütörlüğünü yapıyorum. Aynı zamanda distribütörlüğünü yaptığımız başka bir marka daha var. Misencil isimli bir kirpik markası. Zaten, Biotek ile Misencil işbirliği içerisinde çalışıyor…

 

Kısaca Yevgenia Aytas…

 

Uluslararası düzeyde kalıcı makyaj alanında master (en üst) seviyesinde bir profesyonel makyaj sanatçısıdır. Biotek Permanent Make-Up ve Misencil Eyelashes’ın Hollanda ve Türkiye’deki tek yetkili disribitörüdür.

 

Yevgenia Academy’nin müdürü ve baş öğretim görevlisidir.

 

Tallinn Estonia 2013 uluslararası şampiyonasını ilk sıradan kazanan kişidir.

 

Milano’daki Permanent Make-Up Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.

 

Çeşitli kongre ve sempozyumlarda konuşmacı olarak görev yapmaktadır.

HollandaEstetik Dermopigmentasyon Uzmanları Derneğinin ‘’HEDUD’’ kurucusu ve başkanıdır.

 

Exit mobile version